Retro game heaven

για παιδιά ηλικίας από 8 έως 16-bit.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

DosBox

ή αλλιώς πως να τρέξετε τα πάντα (γκουχ...) σε ένα σύγχρονο pc. 

Ας πούμε ότι αποκτήσατε με νόμιμο τρόπο (γκουχαμάν αυτός ο βήχας σήμερα) ένα παιχνίδι που παίζατε όταν είσαστε 7 χρονών και σας έπεφτε η μαρμελάδα στα πλήκτρα. Υπάρχουν πάμπολλα σάιτ απ' τα οποία μπορείτε να βρείτε νόμιμα για download πλέον παιχνίδια αν ψάξετε για τον όρο abandonware. Πολλές εταιρίες όπως π.χ. η Cinemaware αλλά και η Lucas Arts δίνουν δωρεάν πρώην μεγάλα ονόματα τους.

Το κατεβάσατε λοιπόν αλλά είτε δεν τρέχει, είτε κολλάει τα πάντα με ένα ΜΠΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖΖ όπως έκανε και τις παλιές καλές εποχές, είτε τρέχει με την ταχύτητα υπουργού που βλέπει μπουλούκι ανέργους με καδρόνια.

Υπάρχει το γνωστό κόλπο με το δεξί κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο (με κατάληξη .exe ή .bat) του παιχνιδιού που θέλετε να παίξετε, >Ιδιότητες και κλικ στη δεύτερη καρτέλα με τίτλο Compatibility (συμβατότητα). Διαλέξτε συμβατότητα για Windows 98 ας πούμε απ' το drop down list και προσπαθήστε να το τρέξετε πάλι. Δοκιμάστε διαφορετικές επιλογές όπως 256 χρώματα κτλ. 

Έτσι θα καταφέρετε να τρέξετε μερικά αλλά όχι όλα. Οπότε πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι το DosBox. Το DosBox φτιάχνει ένα περιβάλλον Dos μέσα στα Windows και τρέχει το παιχνίδι από κει. Το καλό είναι ότι τρέχει τα πάντα. Το κακό είναι ότι ακόμα είναι δύσχρηστο, θέλει δηλαδή ρύθμιση πολλών παραμέτρων. (Θυμάται κανείς παλιός τα autoexec.bat και config.sys...; )

Πρώτα κατεβάζετε το DosBox από εδώ > DosBox


Kάνετε εγκατάσταση, το ξεκινάτε και βρίσκεστε εδώ:

Βάζετε όλα σας τα παιχνίδια σε ένα φάκελο πχ. c:/dosgames και μετά πάτε ξανά στο DosBox και γράφετε:
MOUNT C C:\DOSGAMES 

Λογικά θα πρέπει να βλέπετε το παρακάτω:


Μετά πληκτρολογείτε " c:  " (χωρίς εισαγωγικά)

Τώρα με την εντολή 'cd' πηγαίνετε στο φάκελλο του παιχνιδιού που θέλετε να παίξετε π.χ. 
cd themepark. Eάν ο φάκελλος σας είναι μεγαλύτερος από 8 χαρακτήρες το DosBox δε θα μπορεί να τον δεί και θα σας βγάλει μήνυμα λάθους όπως:


Mετονομάστε λοιπόν εκ των προτέρων τους φακέλλους των παιχνιδιών σας σε κάτι λιγότερο από 8 χαρακτήρες. Τώρα με την εντολή cd πηγαίνετε στο φάκελλο σας (π.χ. themep) και τρέχετε το παιχνίδι κανονικά. Αν έχει κάποιο αρχείο εγκατάστασης (install) κάνετε το παρακάτω:


Aν δεν έχει εγκατάσταση τότε τρέχετε κατευθείαν το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος (είπαμε, exe ή bat) για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αν π.χ. το αρχείο λέγεται main.exe γράφετε απλά main όπως παρακάτω:


Κι αν τα χετε κάνει όλα σωστά θα δείτε αυτό.... 


Τώρα μπορείτε να ξαναλερώσετε το πληκτρολόγιο με μαρμελάδα. 

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται ζόρικα μην απογοητεύεστε... Υπάρχει ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος που θα τον δείτε σύντομα εδώ... Αλλά επειδή κάνει χρήση του DosBox καλό είναι να ξέρετε τι γίνεται και γιατί όχι να μάθετε δυο πραγματάκια παραπάνω...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Printable Coupons